حقوق درياي خزر؛ کنوانسيوني در آستانه نهايي شدن

ساخت وبلاگ
 
 
 

کشورهاي حاشيه خزر از 22 سال پيش تاکنون بيش از 51 نشست گروه کاري و چهار نشست در سطح سران براي تدوين و امضاي کنوانسيون حقوقي درياي خزر برگزار کرده اند که نشانگر پيچيدگي ها و ماهيت منحصر بفرد اين پهنه آبي است.

شايد يکي از دلايل پيچيدگي و تداوم اختلاف ها در نهايي شدن کنوانسيون رژيم حقوقي خزر به ماهيت اين دريا باز مي گردد چرا که در تقسيم بندي ها اين پهنه آبي نه درياست نه درياچه.

«گريگوري کاراسين» معاون وزير امورخارجه روسيه در تاييد اين ادعا گفته است که خزر پهنه آبي درون قاره اي است که با اقيانوس ها ارتباط مستقيم ندارد تا دريا نام بگيرد؛ از سوي ديگر به دليل شباهت فراوان به دريا و با توجه به ابعاد و ترکيب آب و ويژگي هاي بستر اين پهنه آبي، نام درياچه هم بازگو کننده ويژگي هاي آن نيست.

به عقيده وي، به دليل همين تناقض هاست

که کنوانسيون سال 1982 سازمان ملل متحد درباره حقوق درياها يا درياچه هاي فرامرزي شامل حال اين پهنه آبي نمي شود و قرار است تنها بستر اين پهنه آبي به چند بخش تقسيم و حق حاکميت بر آبهاي خزر با اصول متفاوتي تعيين شود.

مقامات روسيه که اميدوارند کنوانسيون حقوقي اين دريا در پنجمين نشست سران حاشيه درياي خزر امضا شود، معتقدند که کشورهاي ساحلي سرانجام راه هاي حل اختلافات در خصوص تقسيم بستر اين پهنه آبي را يافته اند و قرار است در پنجمين نشست سران کشورهاي حاشيه خزر (امروز در آکتائو قزاقستان) کنوانسيون حقوقي را امضا کنند.

پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، سه کشور جمهوري آذربايجان، ترکمنستان و قزاقستان هم به جمع روسيه و ايران وارثان سنتي درياي خزر اضافه شدند که هر کدام ديدگاه هاي مستقل خود را در اين پهنه آبي داشتند و از طرفي به دنبال کسب منفعت از اين دريا براي حفظ استقلال خود هستند.
حقوق و اجتماع...
ما را در سایت حقوق و اجتماع دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : jozaghia بازدید : 150 تاريخ : چهارشنبه 24 بهمن 1397 ساعت: 15:04